MUDr. Leoš Středa rozhovor pro Českou televizi

Pro sledování  televizního záznamu >> klikněte sem

Jak jste dělal z boubelatých dívek štíhlé krásky?
MUDr. Leoš Středa: Tak ono s tím hubnutím a s tou ženskou krásou to tak zase jednoduché není, jak by se zdálo z některých reklam a bulvárních časopisů a novin. Vždycky veškeré ty techniky na hubnutí mohou pomáhat, ale zásadou je změnit životní styl. Já jsem začínal jako lékař ve Výzkumném ústavu endokrinologickém na Národní třídě, což mělo právě hodně blízko k redukci nadváhy. Pak přišla revoluce, obrovský boom, všichni chtěli vypadat krásně, všichni chtěli vypadat moderně, takže jsem začal podnikat na poli částečně lékařském a částečně kosmetickém. Otevřel jsem si první nejprve kosmetický salón a potom svoji první kliniku, a tak vznikl Institut lékařské regenerace, který se v devadesátých letech stal největší firmo v oboru kosmetiky u nás.

Jak se liší podnikání u nás od toho, co jste zažil ve velkém světě?
MUDr. Leoš Středa: Každá země má něco úplně jiného, takže třeba v Keni je nejpopulárnější kosmetickou technikou bělení pleti. Každá černoška chce být bílá, takže to je taková hlavní náplň, kterou tam děláme. Když jsem zakládal třeba svojí pobočku na Kanárských ostrovech, to byl malinký hotelový salónek, kam se vešly jedna, dvě zaměstnankyně, tak přišlo nařízení jejich ministerstva práce, že jako cizí firma musíme zaměstnat na každého Čecha minimálně dva Kanářany. Uznali sice, že tolik zaměstnanců se tam nevejde, nicméně zaměstnat jsem je musel….V Thajsku musí mít firma například 51 procent thajského kapitálu, ale automaticky to tam všichni obcházejí a dávají si do firmy tzv. mrtvé duše, to znamená lidi, kteří na sebe napíšou akcie a zároveň dopředu podepíší prohlášení, že vám ty akcie prodali takže cizinci podnikají vlastně s Thajci bez Thajců…Ve Sjednocených arabských emirátech jsem se hrozně dlouho pídil po tom, když budeme mít zaměstnance, kolik prcent za ně budeme odvádět sociální, kolik nemocenského a všichni na mě tak divně koukali, co pořád chci a pak jsem zjistil, že se odvádí za jednoho zaměstnance 100 dolarů za rok,bez ohledu na to, jaký má plat, kolik bere, prostě 100 dolarů za zaměstnance a to je všechno, co tam musíte odvádět.

Rozhovor s doc. Středou (Česká televize)

Česká televize a dr. Středa

Přesto jste se rozhodl jednoho dne všechny společnosti prodat. Proč?
MUDr. Leoš Středa: Já jsem v Asii najednou zjistil, že tam mám čas věnovat se třeba psaní knížek, že tam mám čas věnovat se vývoji nových přípravků na bázi speciálních asijských bylin, které mohou přinášet úlevu naší přetížené pleti právě díky tomu, že se vlastně poučíme ze staré tradiční asijské medicíny.

Dnes žijete v Kambodži. Jak tam se podniká?
MUDr. Leoš Středa: Kambodža je země, která prošla takovým zajímavým vývojem. Koncem sedmdesátých let tam vládli Rudí Kmérové, což byli ultrakomunisté, kde třeba trest smrti byl i za nošení brýlí, protože to byl „buržoasní intelektualismus“. Ti Rudí Kmérové, to byli patnáctiletí výrostci, kteří se dostali k moci a vraždili svoje rodiče, prarodiče a tu zemi dovedli až úplně k úpadku. Vlastně v 90.letech, po revolucích jinde, vznikl i v Kambodži nový stát, nové království, které se vyvíjí. Takže když já jsem přijel z toho našeho přetechnizovaného světa právě do Kambodži, tak to byl obrovský rozdíl. Pláže, kde nebyl jeden jediný člověk, kde se mohl člověk koupat úplně sám. Země, která neměla svoji vlastní výrobu, školství, které v podstatě tehdy začínalo. Tam jsem začal spolupracovat s nadacemi, které se zabývají léčbou, nebo péčí o děti, které se narodily s vrozeným AIDS… Se slovenskou nadací Magna budujeme teď nové speciální školící středisko. Tam zemědělci neposílají děti do školy, protože je lépe je posílat na pole.

Čili jakým způsobem chcete dosáhnout toho,aby se děti vzdělávaly?
MUDr. Leoš Středa:Udělali jsme to, že děti, které si odsedí celý den ve škole, dostanou zdarma jídlo, rodičům uhradíme školní uniformy a veškeré náklady, které se školou mají a tím pádem se může dosáhnout toho, že ti rodiče začnou posílat děti do školy a možná právě ta příští generace, která bude vzdělanější a bude najednou hledat smysl ve vzdělání…tak přinese to východisko aspoň v jiném slova smyslu.

Jak se podle vás mění česká společnost?
MUDr. Leoš Středa: Mění se jak k horšímu, tak k lepšímu. Pořád ještě máme takovou tu tendenci hledat u nás, kdo je čím vinen, nemáme rádi politiky, k volbám ale nechodíme. Nemáme rádi podnikatele, protože mají peníze a přitom se sami nesnažíme se třeba do podnikání zapojit. Zase si myslím, že mladá generace má šance díky možnosti cestování prostě vypadnout, vyjet ven, naučit se, zjistit něco nového a pak to třeba přivézt zpátky k nám a to si myslím, že může být cesta pro budoucnost.

Pro sledování  televizního záznamu >> klikněte sem